facebook youtube twitter Google+
Nie jesteś jeszcze zalogowany!    
images/sample/topbanner4.png

Wydatki na restauracje i poczęstunek w firmie są kosztem uzyskania przychodów – przyznał wreszcie Minister Finansów

powrót
(04.12.2013)

W ubiegłym, a zwłaszcza bieżącym roku, Minister Finansów przegrał szereg spraw w sądach administracyjnych, w których po latach dyskusji ukształtowała się wreszcie jednolita linia orzecznicza w sprawie pytania, czy wydatki gastronomiczne ponoszone przy okazji załatwiania spraw biznesowych stanowią tzw. „reprezentację” czy też jej nie stanowią i tym samym mogą być uznane za koszt uzyskania przychodów. vTaki obrót sprawy zaowocował ostatecznym uznaniem przez MF prawidłowości interpretacji korzystnej dla podatników. W wydanej dnia 25.11.2013 r. interpretacji ogólnej, sygn. DD6/033/127/SOH/2013/RD-120521, Minister stwierdził: „Nie podlegają wykluczeniu z kosztów uzyskania przychodów na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o CIT i art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o PIT ponoszone przez podatników wydatki na drobne poczęstunki (np. ciastka, paluszki, kanapki), napoje (np. kawa, herbata, woda mineralna, soki), a także posiłki (np. obiady, lunche), niezależnie od miejsca ich podawania (w siedzibie podatnika, czy też poza nią), podawane podczas prowadzenia rozmów z kontrahentami, inwestorami, wykonawcami etc. dotyczących zakresu prowadzonej przez podatników działalności gospodarczej”.

 

Nie należy oczekiwać, że w/w interpretacja całkowicie wyeliminuje spory z organami podatkowymi. Okoliczności faktyczne dotyczące konkretnej sprawy zawsze mają najważniejsze znaczenie, a organy podatkowe z pewnością nadal „nie będą lubić” rachunków z restauracji, zwłaszcza bardzo drogich. Przypuszczalną strategią postępowania organów będzie zapewne próba kwestionowania związku tych wydatków z przychodem – czy to w całości, czy to ze względu na adekwatność wydatku do okoliczności. Zapowiedź takiego stanu rzeczy widać już w samej interpretacji, pod koniec której, MF stwierdza: „Każda sprawa powinna być przedmiotem odrębnej oceny pod kątem okoliczności w jakich doszło do poniesienia omawianych wydatków. Poniesione wydatki na zakup żywności, napojów i usług gastronomicznych powinny spełniać wymogi przepisów art. 15 ust. 1 updop lub art. 22 ust. 1 updof, czyli być poniesionymi w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów. Nie pozostają zatem w jakimkolwiek związku z przychodami podatnika wydatki np. na „obiady dla rodziny”, „fundowane przyjęcia dla znajomych”, „na usługi rozrywkowe”. Tego rodzaju, przykładowo podane wydatki, nie mieszczące się w kategorii kosztów uzyskania przychodów, nie mogą być w ogóle rozważane w kontekście wyłączeń z art. 16 ust. 1 pkt 28 updop i art. 23 ust. 1 pkt 23 updof”. Niemniej jednak, nie ulega wątpliwości, że w/w interpretacja ogólna istotnie wzmocniła pozycję podatników i doprowadzi do ostatecznego ustabilizowania się tego tematu.

 

Zamieszczone materiały nie stanowią opinii prawnej ani podatkowej. Informacje w niej zawarte mają charakter ogólny, często uproszczony i nie odnoszą się do konkretnych stanów faktycznych. Przed podjęciem decyzji w konkretnej sprawie zalecane jest przeanalizowanie tekstów obowiązujących ustaw lub zasięgnięcie rady Kancelarii Doradztwa Podatkowego.    

 


Materiał dostarczony przez:
Mateusz Kaczmarek,
Doradca podatkowy nr 10691
,
www.kancelariakaczmarek.pl
logo

Ramzes-OnLine
Czy wiesz, że ...

drukuj do góry


TYTUŁ OKNA





Czytam dane, proszę czekać...
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki dostępu lub przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.
x